Mamy Wielki Piątek. Postanowiłam zatem zrezygnować dziś z potraw mięsnych. Postawiłam na naleśniki ze szpinakiem. Chodziły za mną od wczoraj, więc nie mogłam sobie odmówić tej przyjemności :)
Składniki:
- Wcześniej przygotowane naleśniki (bez dodatku cukru oczywiście)
- Szpinak (ja miałam brykiet mrożony z Biedronki)
- Twaróg
- Ser żółty
- Masło klarowane
- Mąka
- Bułka tarta
- Gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
Po pierwsze farsz. Smażymy szpinak na maśle (najlepiej klarowanym), dodajemy twaróg i rozdrobniony ser żółty, doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Proporcje składników według uznania. Ja robiłam "na oko", co chwilę próbując. Kiedy ser się rozpuści, zdjąć patelnię z palnika, odczekać aż troszkę wystygnie.
Jeszcze ciepły farsz (nie może być zimny, bo ser stężeje i farsz stanie się mało plastyczny) nakładamy na naleśniki, zawijamy w trójkąty, bądź, jak w moim przypadku, tak jak krokiety.
Tak przygotowane naleśniki nadają się już do jedzenia, jednak ja wolałam je usmażyć.
W tym celu robimy rzadki kleik z mąki i wody, moczymy w nim nasze naleśniki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na maśle aż do zarumienienia się panierki.
Smacznego!
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt! :*
SZPINAK <3
OdpowiedzUsuńkocham szpinak,ale nigdy nie przygotowywałam go z twarogiem - musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, ale niedużo, bo będzie niesmaczne ;)
Usuńmniam, zjadłabym :) mimo że za szpinakiem średnio przepadam..
OdpowiedzUsuńO tak, szpinak z twarogiem to świetne nadzienie, ja robię pierogi z takim - dodatkowo, dodaję do niego jeszcze kaszę gryczaną. Pycha! :)
OdpowiedzUsuńna dniach będę robić właśnie pierogi, ale ze szpinakiem z fetą :)
UsuńSzpinak i feta to idealne połączenie, do tego jeszcze aromat czosnku, mmm. :)
Usuńzrobię po świętach ! :D
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam ja robię inaczej, ale chetnie spróbuje twojego przepisu
OdpowiedzUsuń